Ik heb me altijd beschouwd als een, best wel, gezond mens met weinig gezondheidsklachten.

Tot enige tijd geleden was mijn bloeddruk normaal. Daar mijn man al enige jaren kampt met een hoge bloeddruk, hebben wij onlangs een Omron bloeddukmeter met wrap manchet aangeschaft.
Wij waren al in het bezit van een polsbloeddrukmeter, maar ik ben van mening dat een meter met manchet de meest betrouwbare manier is.

Ik dacht, laat ik ook maar eens mijn bloeddruk opmeten. Lieve mensen, wat ben ik geschrokken!
Mijn superhoge meting heeft geresulteerd in een snel bezoek aan de lokale arts. Hij heeft ten eerste een bloeddrukmedicijn voorgeschreven. Er is ook bloed afgenomen. De resultaten hiervan moet ik nog ontvangen. Ik houd jullie hiervan op de hoogte!

Verder heb ik een hele lijst meegekregen van eet- en drinkwaren die ik wél en liever niet meer mag gebruiken.
Nou is dat an sich helemaal niet erg, want ik moest toch al een paar kilo’s kwijt! Goddank mag ik toch nog af en toe een lekker glaasje alcoholische drank nuttigen!

Maar Senior Stylers, alle gekheid op een stokje, hoge bloeddruk brengt serieuze gezondheidsgevaren met zich mee, zoals kans op ziektes van hart en bloedvaten en het risico om een stroke te krijgen.

Dames zijn vóór de overgang goed beschermd tegen bovengenoemde ziektes, maar daarna verminderd die bescherming door de afname van vrouwelijke hormonen. Ook de toename van buikvet na de overgang verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

De moraal van het verhaal is: Als je hoge bloeddruk hebt (hoger dan 140/90), merk je hier in principe niets van, dat is nou juist het gevaarlijke ervan. Schaf zo´n bloeddrukmeter aan, ze zijn niet duur, maar óh zo belangrijk om in huis te hebben. Neem regelmatig je bloeddruk op. Het kan een levensredder zijn!

Met een gezonde etenswijze kun je je bloeddruk al verlagen en probeer zout zoveel mogelijk te vermijden!

author-sign