De overgang of menopauze, die bij ons vrouwen meestal start tussen 45 en 55 jaar, is voor mij persoonlijk een tijd van vrees, maar ook van hoop gebleken.

Ik ben 58 jaar en ik heb deze periode inmiddels afgesloten. Daarom kan ik nu reflecteren over hoe de overgang mij beïnvloed heeft en hoe ik er doorheen gekomen ben.

De eerste zichtbare verschijnselen bij mij waren de zogenaamde hot flushes toen ik rond de 44 jaar was. Ik liep dan ook heel vaak met een knalrood hoofd rond op het werk. Mijn collega’s moeten in die tijd zeker gedacht hebben dat ik een slechte weerstand had….. Oh jee, de vrees dat ik in de menopauze zou komen, werd opeens heel werkelijk!

Daarna volgde snel een scala van symptomen. De meest vervelende dingen waar ik last van had waren niet zo zeer de opvliegers, maar het bij tijd en wijle down zijn. Dat was ik helemaal niet gewend, want ik heb van nature een heel positieve kijk op het leven.

Een ander symptoom dat ik niet leuk vond was dat er overal in mijn lijf pijntjes ontstonden, vooral aan mijn gewrichten. Hier heb ik nog steeds last van en weet dat dat de rest van mijn leven niet veel beter zal worden. Dat is nou eenmaal zo. Daarom is het zo enorm belangrijk om te blijven bewegen en eventueel aan een vorm van krachttraining te doen.

Deze periode is ook een een tijd van hoop geworden. Ik wist dat, als ik eenmaal hier doorheen was gekomen, er een nieuwe, mooie tijd in mijn leven zou aanbreken.

Ik ben nooit vergeten dat een mevrouw die woonde op de afdeling dementie van een zorgcentrum waar ik werkte in Zweden tegen me zei toen ik het erover had: ”het wordt beter, wacht maar af!”.

Deze lieve mevrouw heeft groot gelijk gehad. Ik zit nu beter in mijn vel dan ooit (ondanks die extra kilo´s en grijze haren….). Ik doe lekker mijn ding, laat me niet meer gek maken en geniet volop van het leven!

Een kennis gaf mij het boek te leen: ”Menopauze, alle vragen beantwoord” van Prof. Dr. Herman Depypere. Hierin wordt alles omtrent dit thema op een zeer heldere wijze beschreven.

Er zijn natuurlijk veel boekwerken geschreven over de overgang. Kies er een uit dat jou aanspreekt, het werkt echt verhelderend.

Liefs,

author-sign