Prettig ouder worden, wat betekent dat? Iedereen zal natuurlijk zijn eigen gedachten en ideëen hebben omtrent dit item.

De komende tijd wil ik jullie informeren hoe ik er zelf over denk hoe je gezond en fit ouder kunt worden. De drie, voor mij belangrijke, onderwerpen zullen handelen over intermittent fasting, het belang van (kracht)training en hoe ”prettig” ouder te kunnen en mogen worden.

Intermittent fasting, het werkt écht!

Na de menopauze vliegen de kilo’s er bij veel vrouwen aan door de veranderde hormoonhuishouding, dus ook bij mij. Ik voelde dat ik op de een of andere manier actie moest ondernemen om een aantal van die ongewenste kilo’s kwijt te raken. Het verliezen van overtollige kilo´s na de menopauze is héél lastig, maar er is een manier die écht werkt.

Begin november 2022 ben ik gestopt met ´s avonds na 18:00 uur te eten. Ook het drinken van alcohol heb ik vrijwel helemaal opgegeven. Buiten het feit dat ik enkele kilo´s wilde verliezen, was er voor mij een tweede reden om op deze manier te gaan eten en tevens te stoppen met alcohol. Ik heb namelijk enorm veel last van reflux (brandend maagzuur). Vooral ‘s nachts kan ik daardoor vaak heel slecht slapen. Door te stoppen met eten na 18:00 uur voorkom ik dit probleem. Ik slaap nu veel beter omdat ik met een vrijwel lege maag naar bed ga.

Al snel begon ik gewicht te verliezen. Per toeval las ik op Internet een artikel over het zogenaamde intermittent fasting. Aha! Zonder dat ik het in de gaten had, was ik hier eigenlijk al een paar weken mee bezig!

Ik volgde dus eigenlijk al de 16/8 methode, waarbij je eet binnen een periode van 8 uur en dan 16 uur vast, dat wil zeggen stoppen met eten: 18:00 uur, CHECK! Ontbijten doe ik meestal na 10:00 uur ‘s ochtends, CHECK! Je mag tijdens die 16 vasturen wel zwarte koffie, thee of water drinken. En het mooie is dat de nacht er gewoon bij hoort. Slaap je 8 of 10 uren, dan heb je het grootste gedeelte van de vastperiode al overbrugd! Toppie!

Op dit moment, begin januari 2023, ben ik al iets meer dan 4 kg. kwijtgeraakt en voel me een stuk beter.

Je kunt ook het 24 uur vasten schema aanhouden, waarbij je één of twee maal per week een periode van 24 uur vast. Bij het zogenaamde 5:2 dieet eet je 5 dagen in de week volgens jouw eigen patroon en 2 dagen erg weinig: voor mannen max. 600 kcal en vrouwen max. 500 kcal.

Intermittent fasting is een populaire manier om gewicht te verliezen en een gezonde levensstijl te behouden.

Een van de belangrijkste voordelen van intermittent fasting is dat het de stofwisseling kan verhogen. Door langere periodes niet te eten, kan het lichaam meer vet verbranden. Bovendien kan intermittent fasting helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, wat kan leiden tot gewichtsverlies en het verminderen van het risico op diabetes.

Het kan ook helpen de honger te verminderen en de eetlust te reguleren, wat kan leiden tot het makkelijker volhouden van een gezonde voedingspatroon.

Bovendien kan het ook leiden tot een vermindering van ontstekingen in het lichaam, wat kan bijdragen aan een algehele verbetering van de gezondheid.

Er zijn ook aanwijzingen dat intermittent fasting kan helpen om de levensduur te verlengen en het risico op bepaalde ziektes, zoals hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker te verminderen.

Nou, dat klinkt toch allemaal zeer positief toch? Probeer het eens uit. Wat heb je te verliezen?

Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg voedingsstoffen tot je neemt tijdens de periodes waarin je eet, om te zorgen dat je voldoende energie hebt en je gezondheid behoudt.

Veel succes met jouw eigen manier van intermittent fasting!

PS: de foto is van Tangerine Newt op Unsplash.

author-sign