”Prettig ouder worden”, wat betekent dat?

In dit derde en laatste deel ga ik dieper in op dit onderwerp en geef ik mijn bescheiden mening hierover.

Er is al veel onderzoek naar gedaan naar waar ”prettig ouder worden” voor staat en er zijn veel studies over geschreven. Iedereen heeft zo zijn gedachten omtrent dit item en natuurlijk spelen hierbij factoren zoals cultuur, geslacht en gezondheid een grote rol.

Voor mij persoonlijk zijn een aantal punten heel belangrijk, zoals:

  • Gezondheid en zelfredzaamheid. Voor mij het allerbelangrijkste goed in deze wereld. Er zullen wellicht ziektes op mijn weg komen, maar ik zal mij daarbij trachten aan te passen en hopelijk zelfredzaam te blijven!
  • Positiviteit. Ik ben altijd al een positief persoon gebleven en wil dit vasthouden, ondanks tegenslagen op mijn weg.
  • Aanvaard je lichaamsveranderingen. Nee, ik ben geen 20 jaar meer, ook al voel ik me psychisch nog altijd als die jonge vrouw die ik eens was. Ik moet de restricties aanvaarden die horen bij het verouderingsproces. Hoe kunnen jij en ik dit doen? Blijf actief en pas activiteiten wellicht ietwat aan, probeer een goede nachtrust te hebben, eet zo gezond mogelijk en drink veel water.
  • Geheugenverlies tegengaan. Blijf dingen uitproberen, zoals een nieuwe hobby. Blijf lezen of ga een nieuwe taal leren. Puzzelen is ook heel goed om je hersenen te trainen.
  • Lichamelijk actief blijven. Super belangrijk om het verouderingsproces te vertragen en op alle mogelijke manieren te blijven meedraaien in deze wereld!
  • Interacties met mensen en relaties. Familie en goede vrienden zijn heel belangrijk.
  • Gezondheidszorg. Goed en liefst gratis of betaalbare.
  • En als het dan eenmaal toch zover is. Een waardige dood sterven, ‘t liefst thuis met je geliefden om je heen!

En als laatste….. Nee, niemand houdt ervan om als ”afgeschreven” beschouwd te worden. Dat is zo ongeveer het ergste fenomeen dat ik kan bedenken. ”Doe jij dít nog op jóuw leeftijd?”

Het gevoel dat je bijvoorbeeld krijgt als je in de supermarkt niet snel genoeg volgens de (junior) wachtenden je boodschappen inlaadt of als je je aan de snelheid houdt op de weg en vervolgens wordt ingehaald door een jonge gast, die dan ook nog eens ongelofelijk gekrenkt naar je kijkt en een bepaalde vinger opsteekt….. En zo zijn er legio voorbeelden.

Maar weten jullie wat? Haal gewoon je schouders op en laat ze maar…. Eens moeten ook zíj het verouderingsproces doorlopen en transformeren dan zelf in hippe Seniorstylers! History repeats!

author-sign