In dit artikel treffen jullie mijn persoonlijke tips aan voor een geZONde, stralende zomer.

De eerste vraag die in dit geval direct bij mij opkomt is: ”Waarom zijn we toch altijd in de winter meer bezig met onze gezondheid dan in de zomer?”

Misschien omdat we in de winter banger zijn om om ziek te worden door verkoudheid of griep? Of omdat we denken dat we juist dan vaker moeten sporten of bewegen, omdat we veel tijd binnenshuis doorbrengen? Dat is natuurlijk allemaal waar.

Het is óók waar dat de heerlijke zomer eveneens uitdagingen met zich meebrengt. Met mijn tips kom je gezond en fit de zomer door!

1. Gun je huid voorbreiding op de sterke zon

Ken je dat? Door de week werk je hard, zit je op kantoor of op je thuiswerkplek en dan komt het gezegende weekend eraan. Met z´n allen gaan we opeens naar buiten, het liefst de gehele dag in het zonnetje. Wees daarmee uiterst voorzichtig. Laat je huid langzaam wennen aan de krachtige zonnestralen. Gebruik een goede zonnecrème met een hoge factor, bijvoorbeeld 30 of 50. Naderhand, als je huid eenmaal gewend is en al een lekker kleurtje heeft gekregen, kun je altijd een crème of olie met een iets lagere factor gaan gebruiken. Mijn persoonlijke favoriete zonnebrandolie is van het merk Hawaiian Tropic. Deze smeert fijn uit, zorgt goed voor je huid en ruikt ook nog eens heerlijk naar tropische bestemmingen.

2. Uitdroging ligt altijd op de loer, dus hydrateer!

Je hebt het vaak niet in de gaten, maar als je niet oppast in de warmte of tijdens een hittegolf, droogt je lichaam al snel uit. Het hebben van dorst is al een seintje van je lichaam dat je niet mag verwaarlozen. Ga daarom nooit weg zonder en flesje water bij de hand te hebben (géén frisdrank a.u.b.). Houd je vochtgehalte op peil om je goed te blijven voelen. Op echt hete dagen kan het goed zijn om je vocht- en zoutgehalte aan te vullen met O.R.S. (Oral Rehydration Salts). Goede tip voor je kroost: er is ook een O.R.S. voor kinderen.

3. Ga naar buiten

De heerlijke, zwoele zomerdagen nodigen uit om buiten te zijn. Blijf tijdens de pauze niet binnen zitten achter je PC of in de kantine, maar ga een wandelingetje maken. Het doet wonderen voor je humeur en je krijgt er ook nog eens een gratis portie vitamine D mee binnen. Vitamine D kun je helaas alleen in de zomermaanden opslaan, want het is de zomerzon die hiervoor zorgt. In de winter ben je aangewezen op een dagelijks tabletje vitamine D.

4. Schakel eens je mobieltje en PC/laptop uit of laat ze thuis

Het constante gevoel om te moeten kijken en reageren op berichten enzovoorts, zorgt ervoor dat je nooit helemaal tot jezelf kan komen en dat is eeuwig zonde! Ga zonder apparatuur naar buiten, voel de buitenlucht en de wind, luister naar de vogels, adem diep in en geniet van de rust die over je heen komt. Nog niet zo heel lang geleden hadden we alleen een vaste telefoon in huis. Als je weg ging, was je gewoon lekker niet bereikbaar! Wat een tijd….. die komt helaas nooit meer terug.

5. Maak bewuste keuzes aangaande voeding, ook op vakantie

Natuurlijk is bewust eten iets van alle dagen en niet alleen van de zomer. Maar we gaan wèl in de zomer massaal op vakantie en daar hoort lekker eten vanzelfsprekend bij! Eet echter niet zoveel dat je het gevoel hebt dat je overloopt, maar probeer je een beetje in te houden. Dit geldt zeker voor alcohol. Geniet van je wijntje, maar overdrijf inname van alcohol niet. Er zijn veel nare bijkomstigheden van een té hoge alcoholconsumptie, zoals hoge bloeddruk, grotere kans op infectieziekten, verschillende kankers, hart- en vaatziekten en overgewicht. Misschien zeg je dat je van alcohol lollig of happy wordt, maar meestal zijn de mensen rondom jou een andere mening toegedaan en voelen ze zich zelfs ongemakkelijk met de situatie.

6. Zorg dat je voldoende slaap krijgt

Het is bewezen dat je lichaam tussen 22:00 en 2:00 uur het meest profiteert van je nachtrust. In deze belangrijkste uren van de nog prille nacht doet jouw body de meeste kracht op om uitgerust aan de nieuwe dag te beginnen. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, is heel persoonlijk. Heb je veel slaap nodig (zoals ik) geef er dan aan toe en duik op tijd je bed in. Slaap is van levensbelang. De gezondheidsproblemen zijn legio als je een chronisch slaaptekort ontwikkelt. Iedereen weet dat slaaptekort leidt tot minder goed functioneren. Je bent moe, kunt je moeilijk concentreren, bent vaak chagerijnig en futloos. Vaak ga je ook meer (zoetigheid) eten dan je lief is, met als gevolg aankomen in gewicht. Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en sta ook ´s ochtends op dezelfde tijd op. Ook in de weekends!  Een stabiel ritme is super belangrijk.

Houd je je een beetje aan bovenstaande tips, dan kan jouw zomer niet meer stuk! Geniet ervan, tot in de puntjes van je (fris gelakte) teennagels!

Lieve en zonnige groeten van Ingrid. 🌞

author-sign